ALS blues festival - 23 november 2019

ALS - BLUES: The 61 Dimes 4 ALS en The Veldman Brothers op het ALS blues festival in Middelstum op 23 november 2019

Iedereen kan zich vast de ice bucket challenge nog wel herinneren, maar wie weet nog dat het om aandacht voor de ziekte ALS ging? En wie weet überhaupt wat de ziekte ALS betekent voor iemand die het overkomt?

ALS hebben betekent een weg met doorlopend hindernissen, met een oplopende moeilijkheidsgraad. Tot aan het einde.
Tijd om te wennen aan een beperking is er niet, want de volgende dient zich alweer aan. Er zijn diverse hulpmiddelen, soms door een patiënt zelf ontwikkelt, maar omdat ALS een erg persoonlijke ziekte is die bij niemand op dezelfde wijze verloopt, zijn veel hulpmiddelen niet voor iedereen geschikt. Meestal zijn hulpmiddelen ook maar kort bruikbaar door de progressie van de ziekte.

Ron Stam, zanger van bluesband The 61 Dimes 4 ALS, heeft de ziekte van dichtbij meegemaakt, zijn vader overleed aan de gevolgen van de ziekte. Ron’s vader was een krachtige man die alles kon en super handig was. Ironisch genoeg openbaarde de zieke zich in zijn handen. Na diverse onderzoeken werd de diagnose ALS gesteld. Met de achteruitgang van de conditie volgden dieptepunten elkaar steeds sneller op. Begon de ziekte in de handen en armen, daarna volgden de nek en de benen.

De rolstoel werd permanent, de bediening van de rolstoel moest meerdere malen worden aangepast. De spiermassa verdween waardoor ribben over elkaar schuurden, wat zeer pijnlijk was. Voeding werd via een sonde ingebracht nadat normaal eten niet meer ging. Een permanente katheter werd noodzakelijk, met als bijwerking een chronische blaasontsteking. De conditie van de longen ging achteruit waardoor er meerdere malen longontsteking ontstond. Dit alles en meer tot het echt niet meer ging en er een einde kwam aan de ziekte.

Ondanks alle dieptepunten bracht de ziekte ook mooie momenten. Er was altijd goed contact met de thuiszorg en er kwamen veel mensen over de vloer. Met de naderende dood werd Ron’s vader een veel opener persoon. Ron, maar ook zijn broer en zussen sliepen om de beurt bij hun vader en dan kwamen diepzinnige gesprekken op gang. De band in de hele familie werd hechter door de ziekte.

Na de dood van zijn vader is er bij Ron altijd betrokkenheid gebleven bij de ziekte ALS.

Toen de bluesband The 61 Dimes 4 ALS werd gevraagd om op 23 november 2019 mee te werken aan het Bluesfestival ten bate van de ALS stichting in Vita Nova in Middelstum, hoefde er geen moment na te worden gedacht. Niet zozeer voor de ALS stichting, of voor de zieke zelf, maar voor de mensen die aan deze vreselijke ziekte lijden. Want ALS is helaas het toppunt van de blues.

The 61 Dimes 4 ALS hebben zich vaak gespiegeld aan de populaire band The Veldman Brothers uit Wezep. Zij voeren ook hun eigen koers en hebben keihard moeten werken voor hun succes. De mannen van de bands kwamen elkaar regelmatig tegen en stonden enkele keren samen op festivals. Op 23 november wederom gebroederlijk naast elkaar op het Bluesfestival ten bate van de ALS stichting in Vita Nova in Middelstum.

Voor wie alvast een voorproefje wil horen van de muziek van beide bands, of meer wil weten over de bands, hieronder enkele links:

www.veldmanbrothers.nl

Veldmanbrothers. Foto: dhr. Hielema

Beide bands zijn ook te vinden op Spotify, Apple Music, YouTube en andere online platforms.

Ook zal deze avond nog optreden the Moondance Bluesband www.moondancebluesband.nl.

Deze band is afkomstig van het Groninger Hogeland en is ontstaan door een samengaan van muzikanten die elkaar tegenkwamen op de open podia in Stad en Ommelanden. Ze spelen blues nummers met een vaak Jazzy karakter en in het repertoire zal dan Moondance van Van Morrison dan ook niet ontbreken.

Lang verhaal kort: WELKOM op de 23e november!

Site sponsor

Yze Webdesign . Ontwerp . Content . Web . E-commerce . Media

Hoofdsponsoren

Icopal
Gaveborg
Yze Webdesign . Ontwerp . Content . Web . E-commerce . Media

Sponsoren

Sikko Cazemier
Spie
Agro advies
Klimaatgroep Holland
Autobedrijf Rozema
RCG Grafimedia
Yze Webdesign . Ontwerp . Content . Web . E-commerce . Media
Sikko Cazemier
Spie